Jihočeský venkov, z.s.

HAF trasa: HOT DOG 5

VYŠŠÍ BROD - MALŠÍN - FRYMBURK - HOŘICE NA ŠUMAVĚ
Trasa dlouhá 42,5 Km

QR HOT 5

Tak tohle je trasa pro pořádný běžce, žádný loudaly a masňáky.

Do Vyššího Brodu přijedeme i s kolama vlakem, a už nasedáme… teda páníčci, já startuju po svých krásných dlouhých tlapkách. Ze začátku je trasa po silnici, ale u vlakové zastávky „Čertova stěna“ se rozhodujeme, kudy dál… to jsme tu jednu stanici taky mohli ještě popojet.

Držíme se značené cyklotrasy Eurovelo 7/ Eurovelo 33/ Vltavská podél řeky Vltavy, ale jenom k rozcestí Pod Čertovou stěnou, tam zahýbáme vpravo směrem k Lopatné. Ze začátku trochu stoupáček, ale pak už v pohodě pádíme po vrstevnici… ale do času! A nečekejte žádnou asfaltovou autostrádu, lesní cesta může být po dešti pěkně rozblácená.

Ale to už funíme do kopce k Malšínu, po značené cyklotrase 1269, provoz tu není, ale jedno auto jsme potkali. Ještě před Malšínem si páníčci dávají neplánovanou odbočku, chtějí se podívat od kaple na Ostrově – určitě jí poznáte, krásně bílá, září jako zjevení …jo, chtějí se rozhlídnout po krajině. Je to prý nejlepší vyhlídka na Lipno široko daleko. 

Od Malšína si to drandíme lesem k Frymburku. Paničce docela drncá zadní kolo, jak je to z kopce a taky to jsou sem tam díra… někde les střídá louka a to je moc hezká vyhlídka okolo. Potkáváme značku trasy „Linecká stezka“, ale nevšímáme si jí, máme dnes jiný cíl.

Před Frymburkem uhybáme vlevo a míříme k singtreku. To je taková cesta pro cyklisty, kde nikdo nejezdí v protisměru. Je to tu docela úzký, tak se svým lidem nepletu pod kolem a užívám si svojí trasu těsně kolem jejich stezky. Nějaký ten kořen mně nemůže překvapit!

A najednou jsme ve městě. Frymburk není moc velký, ale v létě je tu spousta turistů, takže člověk kam se podíváš. Jsme zpátky na Eurovelo 33/ Vltavská, trasa vede kolem břehu Lipna, ale my si s mými lidmi uděláme zkratku přes náměstí a dáme si tam svačinu.

Vracíme se za cyklotrasu a jedeme v podstatě  kolem břehu Lipna až k rozcestí Vřesná. Tam musíme přes hlavní silnici, tak pozor! Dále se jede lesem, je to tu místy fakt mokrý a kamenitý, holt zelená turistická, ale zase tu není žádný provoz a hlavně jsme se vyhnuli tý hlavní silnici…..a už jsme našli lesní cestu s asfaltem na Liščím vrchu a už si to valíme dolů po značené trase č. 33, kolem je spousta rybníčků a louky, a taky velký rybník Plánička, kde mniši z cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě chovají kapry. Ten klášter je tu už 8 století! Páni, a pořád tam jsou mniši. Snadno je poznáš. Chodí v bílém hábitu a přes něj mají takový černý přehoz, prý se tomu říká škapulíř, s kápí. Ta kápě – kapuce – vypadá tak trochu jako list lípy. Také je tu všude kolem spousta lip vysazená, jsou to mohutné stromy, jistě tu také stojí hodně století. Ach, jak krásně voní, a bzučí na nich stovky včel.

Na křižovatce u Pláničky se dáváme vpravo, po cyklotrase 1047, přes Muckov, nahoru, do Hořic na Šumavě. Okolo tu jsou louky a pastviny,  a z toho kopce je taky pěkná vyhlídka, když se otočíte zpátky.

V Hořicích na Šumavě se ještě stavíme na náměstí občerstvit se , mě by stačila i ta voda z kamenných kašen, kterých tu mají hned několik…. a už letíme dolů z kopce k vlakovému nádraží, vždyť už taky máme v nohách víc než 40 kilometrů. Já jsem to na začátku říkal, tohle zvládne fakt dobrej Hot Dog!

 

 

 

NAVIGACE PO TRASE:

Kategorie

turistické známky

Mobilní aplikace V Obraze

Aplikace vám přináší přehled aktualit z webů vybraných obcí, upozorní vás na nově vložené zprávy, dozvíte se včas o pořádaných akcích, můžete si prohlédnout fotografie nebo dokumenty vyvěšené na úřední desce vybrané obce.

Publicita

Partneři