Jihočeský venkov, z.s.

HAF trasa: JEŠTĚR 4

OKRUH OPATSKÝ KANÁL -
MARIA RAST AM STEIN -
KŘÍŽOVÁ CESTA
Trasa dlouhá 5,8 Km

mapa

 

Tak jsme dnes s páníčky vyjeli do Vyšáku!

Parkujeme na náměstí a než se dostaneme ke klášteru, odkud začíná značení trasa OPATSKÝ KANÁL I., stačíme si koupit báječnou svačinku v místní pekárně … a taky něco na zub pro mě v COOPu. A už jsme u kláštera a vcházíme do lesa. Ťapká se tu skvěle,  tady snad nemůže být horko ani v létě, vysokanánská stromiska stíní báječně! Jdeme kolem otevřeného kanálu, kterým si mniši doposud přivádějí vodu do kláštera. Je tu klid, potkali jsme sice pár lidiček, ale cesta je dost široká pro všechny. A můžu si odskočit, kdy chci! Teď jsme přišli k nějakému potoku nebo malé řece… aha, Menší Vltavice, čte na informační ceduli panička. Tak se tu trochu napijeme, ne?

Jsou tu divný kameny, takový kulatý s ďolíkem …. to tu  dřív byli hamry, to jsou taková obří kladiva, která při práci poháněla právě tady ta voda, říkal páníček. A těm lidem se říkalo hamerníci. Haf! Já jsem haferník!

Taky tu jsou ale úplně jiný kameny, hranatý, otesaný. Tak tady pracovali kameníci, získávali a opracovávali kameny pro stavbu kláštera a spousty dalších budov v okolí. Asi je pak strkali dolů po kládách, no to by mně zajímalo… fakt to jsou velký šutry.

No ale tyhle kameny jsou obří! Co to je? Voda po nich skáče a šplouchá to… Tak to jsou ty vodopády! Nemusíme se ale bát, je tu mostek, pěkně se zábradlím, a balvany po obou březích přelezeme a přeskočíme raz dva. Jé, kamínek… a pokreslenej. F Kamínky 31800AŘ. Díky za super suvenýr! Odneseme ho dál.

Vyšli jsme z lesa, přešli silnici a dáme si svačinu na turistickém odpočívadle s informační cedulí „Linecká stezka“. To už jsme v Rakousku? Ale ne, to jen kdysi tudy jezdili povozy od jihu na sever a obráceně a vozili zboží z Čech k Dunaji. Tam bychom se mohli podávat příště. My se ale vydáváme postupně do kopce, k poutní kapli Maria Rast am Stein. Ani nepotřebujeme turistické značení, je to pořád nahoru, i když se ťape docela v pohodě po vrstevnici. Jen na konci je to víc do kopce, moji lidi tady uviděli studánku a jsou se napít, tak to já chci taky! A už jsme nahoře, to se nedivím té Marii, že si musela odpočinout na kameni. Haf!

Ale zpátky k autu je to paráda, pořád z kopce. Jdeme kolem zastavení křížové cesty, sice jí jdeme „obráceně“, tedy jako že od konce na začátek, ale nám to nevadí. Moji lidi si krásně povídají a já se klidně můžu proběhnout po těch loukách kolem cesty. Je tu celá řada nově vysazených stromků… a mají jména! Ta dostala podle miminek, která se ve Vyšším Brodě asi vloni narodila. To je hezký, ti sem určitě budou rádi chodit. A ty lavičky po cestě jsou taky fajn, panička se z nich rozhlíží jako z rozhledny, a přitom nelezeme nikam po žebříku. To se mi líbí.

Je to pořád z kopce. Kolem úplně moc starých jabloní a dalších stromů přicházíme k prvním domů, a dál a ještě kus a jsme zpátky na náměstí.

Jdeme na oběd do Hotelu Šumava, rovnou mi usměvavá paní nese misku s vodou. Haf! Haf! Haf! Tak na viděnou na další výletě.

 

P.S.: Opatský kanál I. je značen jako naučná stezka (bílo-zelená značka) a současně to je žlutá trasa KČT. Na Maria Rast am Stein se dostanete po zelené. Ale tady se neztratíte! Pořád za nosem …tedy čenichem

NAVIGACE PO TRASE:

Adresa

Náměstí
Vyšší Brod
GPS: 48° 36′ 53.616″N  14° 18′ 43.572″E

Kategorie

turistické známky

Mobilní aplikace V Obraze

Aplikace vám přináší přehled aktualit z webů vybraných obcí, upozorní vás na nově vložené zprávy, dozvíte se včas o pořádaných akcích, můžete si prohlédnout fotografie nebo dokumenty vyvěšené na úřední desce vybrané obce.

Publicita

Partneři